Scenartherapie heeft een enorme kracht, maar hoe kan je dat bevatten als het zo’n eenvoudig draagbaar apparaat is?
De kracht van Scenartherapie
We praten inderdaad over een klein apparaat, door de Russen ontwikkeld om hun kosmonauten in de ruimte te genezen. Scenartherap;ie is bezig een revolutie te ontketenen.
Acht jaar geleden leed de Engelse John Hayward (61) aan pijn en krachtvermindering in zijn rechterarm en -schouder. De zenuwen in zijn rechterhand werkten niet goed, waardoor hij moeite had om zijn naam te schrijven en zijn vingers te strekken. Ook zijn werk als landschapsarchitect kon hij niet goed meer doen.
Operatie voor beknelde zenuw
Vijf jaar later, na vele neurologische onderzoeken bij de Engelse gezondheidsdienst (NHS), talloze bezoeken aan een topziekenhuis in Londen en drie MRI-scans, kreeg hij uiteindelijk de diagnose: er was een zenuw bekneld geraakt door wervelgroei. Dat was het gevolg van een motorcrossongeluk toen hij jong was, waarbij hij zijn nek had gebroken.
De artsen stelden een operatie voor. Er zouden via de voorkant van zijn hals metalen plaatjes tussen de vierde, vijfde en zesde wervel worden geplaatst. De ingreep kon mogelijk zijn stembanden beschadigen. Dat wilde hij niet.
Scenartherapie bleek de oplossing
Daarom begon hij met Scenartherapie. Na drie sessies was zijn pijn minder, zodat hij doorging en na drie maanden in totaal tien behandelingen had ondergaan. Aan het eind was de pijn ‘zo goed als verdwenen’ en kon hij zijn vingers weer als vanouds bewegen.
‘Ik ben weer volledig aan het werk, waarbij ik soms bakken van minigravers moet optillen en dragen. Die bakken wegen zo’n 50 tot 60 kilo. Verder voetbal ik elke week tegen jongens die veertig jaar jonger zijn dan ik. En mijn handtekening ziet er weer normaal uit,’ aldus John.
Scenar voor astronauten uitgevonden
SCENAR, dat staat voor Self-Controlled Energo-Neuro Adaptive Regulation, is een draagbaar apparaat ter grootte van een afstandsbediening. Het werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw uitgevonden door Alexander Karasev, een arts die tegenwoordig hoofd is van een Russisch laboratorium voor medisch onderzoek.
Zijn ideeën over een apparaat om het zelfgenezende vermogen van het lichaam krachtig te stimuleren, werden al snel overgenomen door het Russische ruimtevaartprogramma. Dit apparaat zou immers een oplossing bieden voor het probleem hoe kosmonauten die lange tijd in de ruimte verbleven, medisch behandeld konden worden.
Scenarteherapie nu op de markt
Karasev maakte dus jarenlang deel uit van het medische team in het trainingscentrum voor kosmonauten bij Moskou, waar deze technologie werd ontwikkeld. Toen het octrooi werd aangevraagd, werd er nog een aantal andere wetenschappers bij gehaald. Een van hen was professor Alexander Revenko, een specialist in neurologie en psychotherapie.
Na het instorten van de Sovjet-Unie in 1991 werd de techniek – meestal ‘energiegeneeskunde’ genoemd – al snel commercieel op de markt gebracht en geëxporteerd naar Europa en de rest van de wereld.
Bron: artikel uit het maandblad Medisch Dossier, ‘Pijnbestrijding in je broekzak’.