Neurofeedback is inzetbaar voor vele aandoeningen, zowel bij fysieke als bij emotionele problemen. Decennia geleden bleek ook dat neurofeedback bij woedeaanvallen helpt.
Neurofeedback bij woedeaanvallen
Vooral bij kinderen slaat neurofeedback goed aan, omdat hun brein flexibeler is dan dat van een volwassene. Neurotherapie kan hun schoolprestaties verbeteren, IQ verhogen en ongewenst gedrag verbeteren. Woedeaanvallen, gewelddadig, agressiviteit en zelfs ADHD/ADD zijn gedragspatronen die dankzij neurofeedback aangepakt kunnen worden.
Ervaring van een jongen (10)
De moeder vertelt: ‘In groep 6 had ons zoontje veel last van woede aanvallen. Hij zei vaak “ik heb donkere wolken in mijn hoofd”. Wat kun je als ouders hieraan doen? We lazen in een krant een artikel over neurotherapie, ofwel neurofeedback. Hoewel dit voor ons onbekend terrein was hebben wij onder het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’ de telefoon gepakt om een afspraak te maken.
Tijdens de eerste training is de onzekerheid over wat neurofeedback met je hersenen doet bij ons weggenomen. En onze zoon dacht meteen “lekker een uur televisie kijken“. Na een aantal trainingen was het resultaat al merkbaar. Wij kunnen wel zeggen dat de trainingen hebben bijgedragen aan zijn welbevinden en wij zouden de Praktijk voor Lichaam en Brein iedereen aanbevelen.’
Hoe kan neurofeedback bij woedeaanvallen helpen?
Het brein is zeer flexibel en gemaakt om te leren. Net zoals je leert fietsen of zwemmen, wat je daarna nooit meer afleert, kan het ook leren zijn eigen werking te verbeteren.
Om dit te bewerkstelligen is dat het brein terugkoppeling, ofwel neurofeedback krijgt. Deze feedback zorgt ervoor dat hij zijn signalen met een ‘foute’ werking corrigeren naar ‘juiste’ werking. Neurofeedback daagt de hersens uit om weer de meest effectieve staat van balans te creeeren.
Zodra de hersens de ‘juiste’ manier begrijpen, kan er een tweede EEG gemaakt worden. Hierop zal het verschil te zien zijn van vóór de neurofeedback sessies en daarna.