Inmiddels is er al meer dan 40 jaar positieve klinische ervaring opgedaan met Neurofeedback. Hieruit is gebleken dat Neurofeedback bij ADHD en ADD zeer succesvol kan uitpakken.
Neurofeedback bij ADHD en ADD
Mensen met een aandoening als ADHD of ADD zitten vaak vast in bepaalde patronen. Neurotherapie, oflwel neurofeedback kan hierbij helpen door de ongewenste gedachten- of gedragspatronen te doorbreken. Na een aantal neurofeedback sessies ervaren cliënten vaak dat ze zich beter kunnen concenteren en minder impulsief zijn.
Ongewenst gedrag verbeteren met neurofeedback
Ongewenst gedrag zoals woede-aanvallen, wreed of gewelddadig zijn kunnen door neurofeedback positief beinvloed worden. Dit werkt vooral bij kinderen. Door de neurofeedback sessies kunnen zijn hun gedrag of aanvallen beter beheersen.
Kinderen met ADHD hebben ook vaak last van woedeaanvallen waarbij neurofeedback ook goed werkt.
Ervaring van een meisje (10) met Neurofeedback en ADD
In een review, geschreven door de moeder van een 10-jarig meisje, lazen wij het volgende:
‘Onze dochter is een vrolijke, lieve en spontane meid, die met volle teugen van het leven geniet. Vorig jaar zagen we haar schoolplezier echter verminderen. Er werd teveel van haar gevraagd en ze raakte onzeker door haar leerprestaties. Naar ons idee lag de oorzaak in aandachts- en concentratie-problemen die al jaren bij haar speelde.
We zijn daarom op zoek gegaan naar hulp om haar te ondersteunen en vooral wat meer rust in haar hoofd te geven. Via vrienden kwamen we bij Praktijk voor Lichaam en Brein terecht, waar ze na een gedegen EEG-onderzoek gestart is de neurofeedbacktrainingen.
Ze heeft de trainingen als weinig belastend ervaren, in het begin was er wel sprake van vermoeidheid maar later speelde dit geen rol meer. Ze heeft heel wat films gezien die nog op haar lijstje stonden. Tijdens de trainingsperiode zagen we met name dat ze rustiger werd en voor haar gevoel weer meer grip kreeg. De onrust in haar hoofd, zoals zij dat noemde verminderde. Jaap heeft ons door regelmatige terugkoppeling meegenomen in het proces.
Neurofeedback heeft haar vooruit geholpen en een basis gelegd om goed de toekomst in te gaan.’
Hoe verloopt een neurofeedback sessie?
Een neurofeedback sessie duurt maximaal een uur. Het is pijnloos en kan zelfs als prettig ervaren worden, omdat de client een film moet kijken, muziek moet beluisteren of een spel moet spelen.