Bij een fysiotherapie hebben veel mensen wel eens te maken gehad met een TENS apparaat wat trillen geeft. Maar wat is het verschil tussen Scenar en Tens?
Het verschil tussen Scenar en TENS
TENS-apparaten (Transcutane Elektrische NeuroStimulatie, het door de huid heen stimuleren van zenuwen met elektrische prikkels) werken door A- en B-zenuwen te stimuleren om amines te laten vrijkomen (chemische signaalstoffen in het zenuwstelsel), zoals acetylcholine en noradrenaline (norepinefrine), en aminozuren zoals alanine, cysteïne en glutaminezuur – die allemaal kortdurende fysiologische effecten hebben.
Met SCENAR stimuleren de apparaten niet alleen het zenuwstelsel, maar ook de vorming van neuropeptiden, waaronder enkefaline, neurotensine en bradykinine, en opioïde neuropeptiden – endorfinen, dopamine en serotonine: de natuurlijke antidepressiva in de hersenen – en andere middelen die de verstandelijke vermogens beïnvloeden.
Het lichaam vormt in totaal ongeveer 2000 neuropeptiden. Deze stoffen reguleren de zelfgenezende mechanismen van het lichaam. De werking van de Scenar ligt dus op diep niveau.
Scenarbehandeling bij spoedgeval
Toen Paul Lowe, een fysiotherapeut uit het Engelse Brighton, met succes voor een vastzittende schouder werd behandeld, ging hij ook zelf SCENAR toepassen. Afgelopen oktober viel hij bij het enten van een boom van een ladder en belandde op zijn onderrug.
‘De meeste mensen gaan daarmee naar de Eerste Hulp. Maar mijn zoon weet hoe hij me kan behandelen. Met zijn hulp heb ik mezelf 24 uur lang om de twee uur behandeld met SCENAR en PEMF’s (Pulsed Electro Magnetic Field, korte prikkelingen met elektromagnetische velden). Binnen 48 uur kon ik weer een lange wandeling maken en wat in de tuin werken.’ Dus de kracht van de Scenar was voor hem bewezen.
Het verschil tussen SCENAR en Tens en andere PEMF-apparaten, is dat SCENAR volgens de ontwikkelaars de eigen elektromagnetische signalen van het lichaam nabootst, afwijkende frequenties registreert en vervolgens automatisch zijn eigen uitvoer aanpast om die afwijkingen te corrigeren.
Met SCENAR is de pijnverlichting vaak even snel en goed als met TENS, maar de effecten houden langer aan. ‘Ik herinner me een jongen,’ vertelt Lowe, ‘met gebroken ribben; dat had zijn arts vastgesteld. Hij had veel pijn, vooral ’s nachts. Na slechts één behandeling met SCENAR was de meeste pijn verdwenen en kon hij weer normaal slapen.
Volgens mij heb ik hem maar twee behandelingen gegeven, toen was hij klaar. Hij ging terug naar zijn arts en die geloofde zijn ogen niet. Dat gebeurde allemaal in een paar dagen tijd.’
Scenar is ook effectief bij behandeling van depressie andere en diverse aandoeningen.
Bron: artikel uit het maandblad Medisch Dossier, ‘Pijnbestrijding in je broekzak’